Nieuws

NieuwsEen sprong in het diepe

Talent in Uitvoering is een programma voor talenten in de publieke sector, die een sprong willen maken in hun professionele ontwikkeling. Eén dag per maand worden de acht enthousiastelingen getraind in direct toepasbare vaardigheden zoals gesprekstechniek, bestuurssensitiviteit en integrale kwaliteit. De persoonlijke ontwikkeling van de talenten vraagt ook om maatwerk, zo is er ruimte voor intervisie en krijgt iedere deelnemer een ‘eigen’ coach. Jantien Rentenaar (Beleidsmedewerker Maatschappelijke Ontwikkeling, bij gemeente Purmerend) sprong in het diepe.

 

Hoe kwam je terecht bij Talent in Uitvoering?
Mijn collega’s kwamen heel enthousiast terug van de ACTA-dag over talentontwikkeling. Zij wisten dat ik wel zin had in een goede training en tipten mij over Talent in Uitvoering. Aanvankelijk vond ik een 2-jarig traject wel wat lang, ik ben niet zo’n lange termijnplanner. Nu vind ik het juist prettig, omdat er echt gedragsveranderingen kunnen plaatsvinden. Door de gezamenlijke trainingen en individuele coaching word je voortdurend geconfronteerd met de manier waarop je aan het werk bent. Dan ga je er echt wel mee aan de slag!

Wat maakt Talent in Uitvoering uniek?
De combinatie van een praktisch en persoonlijk programma vind ik cruciaal. Er zijn van die graaftrainingen waar je hele jeugd wordt opgerakeld, terwijl andere trainingen juist niet persoonlijk zijn en puur om een onderwerp als projectmatig werken of onderhandelingstechniek gaan. Bij aanvang van deze cursus is er een persoonlijk profiel gemaakt met Insights for Discovery. Het is interessant om te leren hoe je zelf in elkaar zit, omdat je jezelf altijd meeneemt in een traject. Voor mij geldt bijvoorbeeld dat ik snel een focus mis, mijn coach daagt mij uit om concrete resultaten te formuleren en deze zichtbaar te maken.

 

Welke bagage vind jij tot op heden het meest waardevol?
Voorafgaand aan het talentprogramma wist ik natuurlijk wel dat mensen heel verschillend zijn. Toch is het heel verhelderend om hier bewust mee aan de slag te gaan. Tijdens een training prikten we om de beurt op de allergie van de ander. Het was bijzonder om te zien wat dat met je zelf en anderen doet: kippenvel, irritatie, stemverheffing enz enz.. Door onze eigen voorkeursstijl te herkennen, maar ook bewust te zijn van welke reacties dat bij anderen kan oproepen maken we echt stappen voorwaarts. Resultaat is dat je je eigen kwaliteiten gericht kunt inzetten om effectiever te communiceren. Het is belangrijk om goed na te denken met wie je om tafel zit, dat heb ik wel geleerd!

Binnenkort start de volgende talentgroep. Wil jij ook meedoen of meer informatie over het programma? Neem dan contact op met ons secretariaat via secretariaat@acta-advies.nl of via ons telefoonnummer 033-4700451.